Zobrazit články z rubriky:  Charita Studénka informujeZprávy z okolí

Svátek sv. Anny

Svatá Anna je patronkou našeho domu pokojného stáří. Každoročně se proto  26.8. se koná pouť do nedaleké kaple svaté Anny.

Domácí hospicová péče funguje spolehlivě už přes 20 let a není třeba za ni připlácet

V posledních dnech se v tisku i na internetu (např. aktuálně.cz, Hospodářské noviny) dočítá česká veřejnost o špatně nastavených podmínkách financování hospicové péče poskytované v domácím prostředí a o nemožnosti doprovázet umírajícího pacienta více než 30 dní. „Rádi bychom uvedli věci na pravou míru. Domácí hospicová péče je poskytovaná už přes 20 let, a to Charitou Česká republika. Navíc je hrazena z veřejného zdravotního pojištění a žádné časové lhůty ji neomezují,“ vysvětluje Ludmila Kučerová, koordinátorka zdravotních aktivit Charity ČR.

Charita ČR představí na Velehradě web domácí hospicové péče

Ilustrační snímek Lubomír Kotek

Na Dnech lidí dobré vůle na Velehradě seznámí Charita ČR veřejnost s novými webovými stránkami, které představí principy domácí hospicové péče a její charitní střediska přehledně na jednom místě.

Slavíme 25 let

Před 25 lety byla založena Charita Studénka. Toto výročí oslavíme  Slavnostním koncertem v kostele Všech svatých ve Studénce-Butovicích v neděli 14.5.2017 v 16 hodin. Vystupovat bude Pěvecký sbor Bílovec s dirigentem Jiřím Šikulou. Srdečně Vás zveme.

Výsledky Tříkrálové sbírky 2017

V letošním ročníku Tříkrálové sbírky jste pro Charitu Studénka přispěli částkou 677 137,-Kč. Děkujeme.

Podrobné výsledky z koledování jsou v sekci Tříkrálová sbírka.

Tříkrálová sbírka se povedla. Děkujeme!

Další ročník koledování Tříkrálové sbírky, největší sbírkové akce v České republice, je za námi. Po dvou týdnech koledování a dvou týdnech rozpečeťování pokladniček známe výsledky charitní tříkrálové koledy v ostravsko-opavské diecézi. Letos byla výrazně překonána hranice 15 mil. korun, které pomohou potřebným a podpoří charitní dílo.

Vzdělávání pracovníků

Práce v sociálních službách klade na všechny pracovníky velké nároky. Musí zvládnout o lidi s různými druhy postižení se postarat po fyzické stránce, ale také je umět vyslechnout, poradit, doprovázet je v těžkých chvílích, komunikovat s rodinou i navzájem mezi sebou. Pravidelně proto naši pracovníci procházejí vybranými typy seminářů, které jsou zaměřeny na naši cílovou skupinu, tedy především na seniory.

Děkujeme Výboru dobré vůle – Nadaci Olgy Havlové, který nám z programu Senior 2016 přispěl na vzdělávání pracovníků částkou 28 000,- Kč.  Věříme, že získané znalosti nám pomohou ke kvalitní práci a tím ke spokojenému životu uživatelů našich služeb.

Dotace Moravskoslezského kraje pomohla

logo_jpg

V letošním roce jsme v Domově sv. Anny museli vyměnit téměř všechny vnitřní dveře. Stávající nevyhovovaly protipožárním předpisům. Dveře do všech pokojů uživatel, kanceláří, kuchyně, společenské místnosti a na schodiště byly vyměneny za dveře protipožární. Celkové náklady byly 168 275,- Kč.

Částkou 117 371,- Kč nám přispěl Moravskoslezský kraj z dotačního programu KSS1/16. Děkujeme.

Charita ČR získala podporu z EU pro své sociální služby

Ilustrační snímek Lubomír Kotek

Dvouletý projekt „Ke kvalitě v Charitě“ zaměřený na zvýšení kvalifikace sociálních pracovníků zlepší kvalitu 770 sociálních služeb v celé ČR. Jeho výsledkem bude zvýšení kvalifikace sociálních pracovníků a pracovníků v sociálních službách a zkvalitnění poskytovaných sociálních služeb.

Vzpomínka na zemřelé

V těchto dnech častěji než jindy vzpomínáme na naše zemřelé. Na všechny obyvatele našeho Domova sv. Anny, kteří nás již předešli na věčnost, budeme myslet při mši svaté v pondělí 7.11. Mše za ně bude sloužena v 16 hodin ve společenské místnosti Domova.

4.10.2016 - Den otevřených dveří - 10 -16 hodin

V rámci týdne sociálních služeb si můžete přijít prohlédnout prostory Domova sv. Anny. Rádi Vás seznámíme s činností Charity Studénka, zodpovíme Vaše dotazy. Těší se na Vás pracovníci Charity Studénka.

Charita ČR: 7,5 tisíc zaměstnanců, téměř 60 tisíc dobrovolníků, 1 204 služeb v ČR a pomoc do 34 zemí

Jindřich Štreit: Náruč (z cyklu Kde domov můj)

Nezisková organizace Charita ČR, působící zejména v sociálně zdravotní oblasti, provozovala v roce 2015 celkem 1 204 služeb a evidovala více než 105 000 registrovaných klientů – nejčastěji šlo o seniory, osoby se zdravotním postižením, děti a mládež ohrožené sociálním vyloučením, rodiny v nouzi a osoby bez domova. Tato čísla předkládá Charita ČR v čerstvě zveřejněné výroční zprávě.

Charita se zapojila do operačního programu FEAD na pomoc nemajetným

Program FEAD

Lidé v nouzi budou od června zdarma dostávat potraviny a další základní potřeby. A to díky operačnímu programu Ministerstva práce a sociálních věcí financovanému z Fondu evropské pomoci nejchudším osobám (FEAD) „Potravinová a materiální pomoc nejchudším osobám“. Potravinové a hygienické balíčky pro sociálně slabé budou distribuovat ve svých regionech jednotlivé místní Charity, které pomohou také odbornou radou.

Charita Studénka se přihlásila do projektu Plníme přání seniorům firmy Sodexo

Cílem tohoto projektu je zlepšování kvality každodenního života seniorů prostřednictvím plnění jejich přání.

Přání našich seniorů jsme nazvali: „Dny relaxace a krásy v Domě pokojného stáří“.

Naši senioři by rádi zažili něco, co je běžné pro jejich děti, vnuky či pravnuky.  Kosmetické ošetření pleti, uvolňující, relaxační masáž – to mnozí nikdy nezažili, ale i přes svůj vysoký věk a zdravotní omezení by mohli, a to prostřednictvím Dnů relaxace a krásy přímo v Domově. Prožili by den profesionální péče o své tělo. Nechyběla by masáž obličeje, relaxační uvolňující či zdravotní masáž u příjemné hudby.  Odpočinulo by si jejich tělo i duše.

Naše přání bylo zařazeno mezi finalisty projektu firmy Sodexo. Od 15. 4. do 30. 6.2016 proběhne veřejná sbírka tohoto projektu. Dárci si mohou vybrat z přání zařazených do finále, podpořit je a finančně přispět jakoukoliv částkou. Firma Sodexo ke každému vkladu přidá stejnou částku, takže příspěvek se zdvojnásobí.. Celková částka na splnění našeho přání je 6 050 Kč. Bližší informace a číslo účtu jsou na www.plnime-prani-seniorum.cz.

Děkujeme.                                                        Bc.Jarmila Pomikálková, DiS., vedoucí Domova Sv.Anny

Den otevřených dveří v Charitě Studénka

Dne 5.4.2016 od 10 do 17 hodin Vás rádi provedeme Domovem sv. Anny, seznámíme Vás s činností Charity Studénka. V době od 10 do 12 hodin budete mít možnost nechat si bezplatně odbornými lékaři vyšetřit kožní znaménka, hustotu kosti-denzitometrii, krevní tlak, cholesterol, BMI.

Na Vaši návštěvu se těší pracovníci Charity Studénka.